Hva er tannkjøtt?

Tannkjøttet er den delen som ligger rundt tenner og beskytter kjevebein og tannrøtter.

Friskt tannkjøtt har en lyserød farge og ligger tett og fast rundt tennene. Tannkjøttet trenger spesiell behandling og stell hjemme i form av god, forsiktig og myk tannpussing og riktig bruk av tanntråd i mellomrommene. Alt for hard tannpussing eller aggressive bruk av tanntråd kan føre til skader i tannkjøttet som ofte ikke går tilbake til normal form etterpå.

Dårlig munnhygiene er hovedgrunnen til infeksjoner i tannkjøttet. Samling av bakterier og plakk mellom tenner kan føre til betennelse i tannkjøttet. Mild gingivit (betennelse i tannkjøttet) viser seg som blod og rød farge i tannkjøttet, blødning skjer etter tannpussing og tygging av noe hard mat som f.eks. epler.

Langvarig gingivit kan utvikle seg hvis det ikke blir behandlet og kontrollert. Betennelsen blir større og skaper lommer mellom tenner som begynner å gjøre vondt og samler mer bakterier. I dette tilfellet utvikler gingivit seg til tannkjøttsykdom eller periodontitt.

Periodontitt er et alvorlig problem i tannkjøttet (kommer med et detaljert innlegg om diagnose og behandling av periodontitt)

Andre grunner til gingivit og tannkjøttproblemer:

  • Langtidsbruk av noen medisiner f.eks. epilepsi medisin kan føre til at tannkjøttet vokser ut mellom tenner rasker og bli større enn vanlig.
  • Graviditet. Høyt nivå av hormoner og høyt blodtrykk som kommer i tannkjøttet i tillegg til dårlig munnhygiene, pga. at kvinner ofte blir kvalm ved bruk av tannkrem og tanntråd. Dette kan øke risiko for gingivit. Tenåringer pga. endring av hormoner i kroppen.
  • Stress kan være en av grunnene til at man føler betennelse, kløe, rødfarge og blødning i tannkjøttet.
  • Gnissing av tenner. Unormalt bitt kan skape ekstra stress på fibrene i tannkjøttet som eventuelt kan resultere i betennelse i tannkjøttet.
  • Uregelmessig posisjon av tenner. Tenner som er altfor trange og umulig å komme mellom med tanntråd eller annet tannutstyr resulterer i at det samles opp matrester og bakterier som kan føre til gingivit raskere enn vanlig.

Behandling av gingivit 

Det er tannlegen som bestemmer type behandling og nye hygienerutiner for deg. I alle fall profesjonell rensing hos tannlegen med opplæring til å ta vare på tennene  selv er det viktigste. Husk at tannkjøttet bruker lang tid til å bli bedre, og det er ditt ansvar å holde den frisk og i god form.

Følg med meg videre, for det kommer et eget innlegg om periodontitt senere.

Ha en god dag!