I et tidligere innlegg så nevnte jeg hvordan friskt tannkjøtt ser ut og hvordan gingivit ser ut og hva som skjer hvis gingivit ikke blir behandlet og utvikler seg.

Periodontitt eller tannkjøttsykdom er en kronisk sykdom som foregår i tannkjøttet rundt tennene. Forskjellen fra gingivit er at periodontitt blir kjevebeinet også påvirket i infeksjonsprosessen og siden det er kjevebeinet som er mest nødvendig til å holde tennene på plass, så kan man merke litt mobilitet i tenner og på avansert nivå av periodontitt kan man tape tenner hvis sykdommen ikke blir kontrollert.

Hvorfor trenger jeg å vite om periodontitt?

Mange synes at det er litt kjedelig og vanskelig å lese sånne innlegg, men grunnen til at jeg valgt å snakke om dette emnet til dere er fordi det er viktig å vite og oppdage dette problemet. Siden dette er en kronisk sykdom så kan det ikke behandles, men kan stoppes og kontrollers sånn at tilstanden til tannkjøttet ikke blir verre.

Årsakene som fører til at man får periodontitt:

  1. Arvelig periodontitt. Har noen i familien din periodontitt og i mer enn én generasjon, har du større sjanse til å utvikle periodontitt. En enkel undersøkelse og rens hos tannlegen hver 6 måned er anbefalt for å holde det under kontroll.
  2. Dårlig munnhygiene over en lang periode kan føre til periodontitt.
  3. Med alder blir fibrene i tannkjøttet svakere og øker sjansen for periodontitt
  4. Noen sykdommer som f.eks. diabetes med høyt nivå av glukose i blodet. Dette kan hjelpe bakterier å utvikle seg raskere i mellomrommene mellom tennene.
  5. Tidlig aggressive periodontitt. Lavere prosent av periodontitt finnes hos pasienter under 25 år hvor immunforsvaret angriper tannkjøttet.

Behandling av periodontitt

Som jeg nevnte er periodontitt en kronisk sykdom akkurat som diabetes og høyt blodtrykk som trenger oppfølging og rutinekontroll hele tiden.

Hva gjør jeg hvis jeg har periodontitt?

  1. Omfattende undersøkelse med røntgen bilder som viser nivå av kjevebein mellom tenner.
  2. Behandling av periodontitt inkluderer tannlegen sitt ansvar som inneholder dypt rens for å fjerne dyptliggende tannstein og infeksjoner. Dette er 60% av behandlingsprosessen.
  3. 40% av behandlingsprosessen er ditt ansvar for å holde riktig og nøyaktig munnhygiene hjemme. Bruk av spesiell tannbørste for å holde mellomrommene rent og bruk av munnskyll for å redusere antall bakterier.
  4. Oppmøte til oppfølgingstime hver 4. måned.
  5. Husk at som en kronisk sykdom får du dekt en del av utgiftene fra HELFO for behandling av periodontitt. Du betaler kun en egenandel.

 

Håper dette innlegget hjalp dere med å lære mer om periodontitt og tannkjøttsykdom.

Les mer:http://drsalmanofficial.no/

Følg meg på sosiale medier:
https://twitter.com/drsalmanofficia
https://www.instagram.com/dr.salmanofficial/
https://plus.google.com/106269198146897828623
https://www.facebook.com/Drsalmanofficial7/