Hva er egentlig et hull og hva betyr det når tannlegen gir deg beskjed at du har flere hull som må fikses eller du har begynnelsen av hull som bare kan kontrolleres?

I dette innlegget vil jeg fokusere på hva et hull er, grad av hull i tenner og mulige behandlinger og profylakse.

For å begynne med hull/karies er det en bakteriell sykdom eller angrep på tenner som er smittsom til andre tenner. Det betyr at hvis du har et åpent hull i en av tennene, har du større mulighet til å få hull i andre tenner siden bakteriene beveger seg fra en tann til den andre og det blir flere bakterier i munnen.

Grad av hull 

Tanna består av tre lag:

Første lag som er den hvite delen av tanna som vi ser i munnen heter emalje.

Andre lag under emaljen ligger det som kalles dentin (bunn av tanna).

Tredje lag som er pulpa og dette inneholder blod og nerver som gir følelse i tanna gjennom en liten åpning i roten av tanna.

Grad 1 hull: når bakterien begynner sitt første angrep mot tann emaljen.

Grad 2 hull: når bakterien går videre og hullet blir på grensa mellom emalje og dentin. Hullet har enda ikke nådd inn i dentin.

  • Disse to gradene kan man selv behandle hjemme. De kan stoppes ved å redusere antall bakterier rundt tennene. Det vil si at du må pusse tennene godt, bruke tanntråd og munnskyll. En viktig ting at man må sjekke de om 4 måneder fra første undersøkelse for å sikre at de ble stoppet og ikke har utviklet seg.

Grad 3 hull: bakterier går videre og finner veien inn i andre lag, dentin. Dette type hull må man ta seriøst, siden hull i dentin går ganske fort siden den er mykere en emalje. Hullet må behandles med en fylling så fort som mulig.

Denne graden kan behandles enten med en vanlig fylling eller en rotfylling og dette kan bestemmes når tanna er åpen, så tannlegen kan se om bakteriene klarer å finne veien til nerven eller ikke.

Grad 4 hull: når forrige grad ikke blir behandlet og bakteriene graver seg videre i dentin og tilslutt når nerve. I dette tilfellet begynner det å bli vondt, ubehagelig og du får ising i tennene. Det er fordi bakteriene presser over nerven. (Derfor sier jeg som jeg har sagt i innlegg før at du må ikke dra til tannlegen bare om du har vondt, for da er det alt for sent. Les innlegget her)

Grad 5 hull: hull i nerve. Bakterien har funnet veien til nerven og tanna må behandles med rotfylling.

Behandlingsmuligheter

Vanlige fyllinger, borring og fjerning av bakterier og ødelagt tannmaterial, legge et materiale som erstatter den manglende delen av tanna.

Rotfylling kommer jeg nærmere inn på i et eget innlegg om rotfylling.

Profylakse: husk å ha perfekt munnhygiene. Balansert kosthold og regelmessig besøk hos tannlege som kan oppdage om du har begynnelsen av hull som kan stoppes uten behandling.

Les mer:http://drsalmanofficial.no/

Følg meg på sosiale medier:
https://twitter.com/drsalmanofficia
https://www.instagram.com/dr.salmanofficial/
https://plus.google.com/106269198146897828623
https://www.facebook.com/Drsalmanofficial7/